Občania Malého Šariša mienia protestovať proti výstavbe diaľnice aj v Štrasburgu

12.05.2005 Celý región

Dovedna osem občanov Malého Šariša, obce v blízkosti Prešova chce zastaviť výstavbu diaľnice D1 v katastri obce podaním žaloby na Európsky súd v Štrasburgu. ...
Dovedna osem občanov Malého Šariša, obce v blízkosti Prešova chce zastaviť výstavbu diaľnice D1 v katastri obce podaním žaloby na Európsky súd v Štrasburgu. Podľa nich je riešenie výstavby \"hlúpe a nezmyselné\". Vyhlásenie o porušovaní ich vlastníckych práv, občianskych a ľudských slobôd poskytli médiám na tlačovej konferencii 6. mája v Prešove.

Hovorca dotknutých občanov Malého Šariša Peter Kohút informoval, že postupne každý jednotlivo z nich má sa od pondelka 9. mája na základe predvolania dostaviť na okresný súd a prevziať rozhodnutie o vyvlastnení. Pritom 15. júla 2004 podali na súde žalobu o určenie, že bol porušený zákon, Ústava SR, Listina základných práv a slobôd a Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a slobôd tým, ako sa vyvlastňovací proces realizuje a ako sa má následne diaľničný úsek postaviť. Súd pritom doteraz ešte nevytýčil termín hlavného pojednávania.
Po žalobe občanov obecný úrad ako príslušný stavebný úrad prerušil vyvlastňovacie konanie. Na základe podnetu investora Slovenskej správy ciest Okresná prokuratúra v Prešove podala protest proti tomuto rozhodnutiu a Krajský stavebný úrad v Prešove zrušil prerušenie vyvlastňovacieho konania vydané obcou. Proti tomu sa však šesť občanov odvolalo. Kohút doplnil, že súd nevydal predbežné opatrenie na zastavenie vyvlastňovacieho konania. \"Všetko smeruje k tomu, aby nás označili za príčinu meškania výstavby diaľnice, \" poznamenal. Podľa neho však hlavnou príčinou je neochota investora rokovať o \"múdrejšom riešení\" vedenia trasy. Výstavba sa mala začať v roku 2004 a skončiť v roku 2007.
Dotknutý úsek v katastri Malého Šariša je súčasťou výstavby diaľnice D1 Fričovce - Prešov západ II. etapa, 2. časť Svinia - Prešov v då žke 6,9 kilometra. Má nahradiť v súčasnosti mimoriadne frekventovanú medzinárodnú trasu I/18 medzi Prešovom a Chminianskou Novou Vsou ku cestnému tunelu Branisko a obíde tzv. Župčiansky kopec, jedno z najčastejších miest dopravných nehôd s tragickými následkami na tejto ceste.
(jj)
 

Vyberte región